Regija
0

Ljajić: Pritisci i poslije hapšenja Karadžića

FENA
Koordinator Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da ni poslije hapšenja bivšeg predsjednika Republike Srpske i haškog optuženika Radovana Karadžića nisu prestali pritisci na Srbiju.

Ljajić je sinoć u intervjuu Televiziji B92 ocijenio da su reakcije na hapšenje Karadžića bile veoma blage, ali da je najvažnije da Srbija ima jednu obavezu manje prema tribunalu.

"Niko više ne može da kaže da nema spremnosti Srbije da ispuni obaveze prema Haagu, ali mnogima u međunarodnoj zajednici kao da je žao zbog toga što ne mogu stalnu prijetnju da koriste kao sredstvo pritiska na Srbiju", rekao je Ljajić.

Ljajić je negirao da ima bilo kakve tajnovitosti oko Karadžićevog hapšenja, navodeći da su ga uhapsili pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Povodom nedoumica oko torbe koja je pronađena na Batajničkom putu, a za koju se pretpostavlja da je pripadala Radovanu Karadžiću, Ljajić je rekao da je njegova kancelarija tim povodom saopćila ono što je dobijeno kao zvanična informacija od nadležnih državnih organa.

"Još se vrše analize i za par dana znat ćemo koliko je ljudi dolazilo u kontakt sa torbom i reći nešto konkretnije o cijelom slučaju", kazao je Ljajić.

On je istovremeno odbacio pisanje pojedinih medija da je Vojno-bezbjednosna agencija vodila bilo kakve pregovore s bivšim generalom Vojske Republike Srpske i haškim optuženikom koji je u bjekstvu Ratkom Mladićem o dobrovoljnoj predaji.

"Apsolutno nije bilo spomena o pregovorima, niti je bilo prilike za bilo koje razgovore s Mladićem," istakao je Ljajić, napominjući i da niko ne može da kaže da li su Mladić i (haški bjegunac Goran) Hadžić u Srbiji sve dok ne budu locirani.

Ljajić je skrenuo pažnju i na licemjerje dijela međunarodne zajednice kada je odnos Srbije prema Tribunalu u pitanju, ilustrirajući to zahtjevom članica Evropske unije da im glavni haški tužilac Serge Brammertz dostavi poseban izvještaj.

"Kao da zvaničnici u Bruxellesu nisu vidjeli i čuli da je Karadžić izručen, pa sada Brammertz to treba da im napiše", istakao je Ljajić, napominjući da Brammertz nema obavezu da izvještaj podnosi EU, već jedino Vijeću sigurnosti, prenio je Tanjug.

Ljajić je podsjetio da je Brammertz poslije hapšenja Karadžića jasno rekao da je to bila prekretnica i da je Srbija napravila odlučujući korak u saradnji sa Tribunalom.