Srbija
0

Ljajić odlazi ako Mladić do kraja 2009. ne bude uhapšen

FENA
Koordinator srbijanskog akcijskog tima za hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, Rasim Ljajić, najavio je svoju ostavku na tu dužnost ukoliko do kraja 2009. Mladić ne bude uhapšen i izručen Den Haagu, prenose u četvrtak beogradski mediji.

"Dat ću ostavku na mjesto koordinatora akcijskog tima za hapšenje Ratka Mladića ukoliko do 31. decembra on ne bude uhapšen i izručen Tribunalu u Den Haagu", izjavio je Ljajić za beogradski dnevnik Blic.

On je objasnio kako se optimizam koordinacijskog tima temelji na spoznajama o aktivnostima koje se provode na Mladićevom hapšenju, koordinaciji službi te cjelokupnom radu.

Ukoliko Mladić do kraja godine ne bude u Den Haagu, to bi, po Ljajićevim riječima, značilo njegovu pogrešnu procjenu zbog koje bi morao snositi posljedice.

Isti list prenosi i izjavu glasnogovornika tužiteljstva za ratne zločine Bruna Vekarića da o Mladiću više neće biti rečena "ni riječ" sve dok ne bude objavljeno da je Mladić uhapšen.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući optužnicu za genocid. Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, optužen za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8.000 muslimana i 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.