Regija
0

Lideri EU krajem sedmice ponovo o Srbiji

FENA
Poslije odluke o ukidanju viza za građane Srbije, lideri Evropske unije ove nedjelje raspravljaju i o deblokadi trgovinskog sporazuma.

Nakon što je Vijeće ministara Evropske unije dao podršku Evropskoj komisiji da pokrene proceduru za ukidanje viza zemaljama zapadnog Balkana koje su ispunile potrebne uslove, u Bruxellesu je najavljeno da će se krajem ove nedjelje ponovo razgovarati o Srbiji.

Iz zemlje koja predsjedava Evropskoj uniji saopćeno je da se ne isključuje mogućnost razgovora o odmrzavanju trgovinskog sporazuma tokom zasjedanja šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije u četvrtak i petak.

Ponovnim razgovorima o deblokadi trgovinskog sporazuma, poslije šest mjeseci pauze, prethodila je ocjena glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza, koji je ministrima Unije podnio pozitivniji izvješaj od onoga koji je upućen Vijeću sigurnosti UN.

Kako saznaje B92, Brammertz je rekao da je uvjeren da je Vlada Srbije opredjeljena da uhapsi preostale haške bjegunce, prije svega Ratka Mladića i da na tome intenzivno rade službe sigurnosti.

Glavni tužioc je prokomentarisao i snimke koji su prošle nedjelje plasirani kao dokaz da se Mladić i danas skriva u Srbiji.

Brammertz je rekao da je riječ o starim video trakama i fotografijama, da su oni poznati tužilaštvu koje ih je dobilo od nadležnih u Vladi Srbije, što glavni tužilac tumači kao još jedan dokaz napretka u saradnji Beograda s Tribunalom.

Direktorka Vladine kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević za B92 objašnjava da u ponedjeljak nije donijeta odluka o viznoj liberalizaciji, već politička podrška da zemlje koje ispunjavaju uslove steknu viznu liberalizaciju od početka naredne godine.

  • Ipak, na osnovu naših sastanaka s Komisijom i rezultata dosadašnjeg rada, imamo osnova da vjerujemo da smo u toj grupi. Podrška koju smo dobili izuzetno je značajna, to nije posljednji korak na ovom putu, ali jeste jedan značajan korak dalje ka ostvarenju tog cilja, rekla je ona.

  • Važno je da Srbija nastavi da primjenjuje Mapu puta, i da zadovoljava one tehničke uslove koji se pojavljuju iz dijaloga s Komisijom i usaglašavanja između Komisije i zemalja članica, navela je Delević.

Šefa Biroa za evropske integracije Ministarstva unutarnjih poslova Srbije Dražen Maravić izjavio je da će se krajem jula znati šta Srbija još treba da uradi kako bi Mapa puta za liberalizaciju viznog režima bila sasvim "zatvorena".

Maravić je za Politiku naveo da će Evropska komisija vlastima Srbije tada dostaviti spisak preostalih obaveza za koje će, potom, očekivati da budu ispunjene u narednih nekoliko mjeseci - do oktobra.

  • Nakon toga, trebalo bi da bude otvorena procedura za stavljanje Srbije na bijelu šengensku listu, s tim što će konačna odluka o ukidanju viza za građane Srbije uslijediti, vjerovatno, u decembru, a biti primjenjena početkom 2010. godine, kazao je Maravić, prenose u utorak beogradski mediji.