Albanija
0

Lider opozicije poziva na nove proteste u petak

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Lider albanske opozicije Edi Rama pozvao je danas svoje pristalice da učestvuju u novim mirnim demonstracijama u petak, sedam dana poslije sukoba u Tirani, u kojima su poginule tri osobe, dok je predsjednica parlamenta Jozefina Topali upozorila da legitimnu vladu niko ne može zbaciti nasiljem.

Rama, predsjednik najveće opozicione stranke, Socijalističke partije, danas je prisustvovao sahrani jednog od stradalih učesnika demonstracija koje je ta partija organizovala zahtijevajući ostavku premijera Salija Berishe i vanredne parlamentarne izbore.

On je najavio da će nove demonstracije biti organizirane u petak popodne, jednu sedmicu pošto je u sukobima građana i policije povrijeđeno više od 150 ljudi, prenijela je agencija AP.

Premijer Berisha je najavio da će njegova Demokratska partija organizirati miting protiv nasilja u srijedu.

Američka agencija navodi da ambasadori zapadnih država razgovaraju s najvišim albanskim zvaničnicima u nastojanju da pronađu kompromisno rješenje.

Predsjednica parlamenta Jozefina Topali izjavila je danas poslije posjete policajcima povrijeđenim u protestima da niko ne može zbaciti legitimnu vladu nasiljem.

Topali je optužila Ramu da je najviše odgovoran za pretvaranje demonstracija u nasilje protiv policijskih snaga i državnih institucija, prenosi agencija ATA.

Rama je za smrt tri Albanca direktno optužio ministra unutrašnjih poslova Lulzima Bashu za zloupotrebu položaja i premijera Berishu da je "politički dirigent" stradanja tri Albanca.

On je ranije pozvao nadležne organe da obezbijede uslove za nezavisnu istragu o krvavim nemirima i naglasio da je spreman pravno odgovarati ako se utvrdi njegova krivica.