ICTY
0

Legija spreman da bude svjedok Šešeljove odbrane

FENA
Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak uvečer na suđenju pred Haškim tribunalom (ICTY) da je Milorad Ulemek Legija izrazio spremnost da u Haagu svjedoči u njegovu odbranu.

Bivši pripadnik Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, Luković je u Srbiji pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih zločina.

Šešelj je u sudnici iz Ulemekove pisane izjave citirao da je on "spreman da bude svjedok odbrane Šešelja, ali ne preko videolinka, nego isključivo u sudnici i na otvorenoj sjednici".

Šešeljevim pravnim savjetnicima Ulemek je dao izjavu o tome kako ga je u aprilu 1992., zajedno s još trojicom pripadnika srpskih paravojnih formacija, uhapsila i pretukla policija u Zvorniku.

Kada su nakon dva dana oslobođeni, Ulemek je u Malom Zvorniku, kako je izjavio, "prvi put sreo" Ražnatovića Arkana i "pitao ga može li se pridružiti njegovoj gardi". Zatim je s Ražnatovićevom formacijom učestvovao u borbama za Zvornik i kasnije u sukobima oko Sarajeva.

Ulemek je naveo i da je prethodno pobjegao iz Legije stranaca u Čadu kada je čuo šta se događa u bivšoj Jugoslaviji i da je došao u Bosnu i Hercegovinu da "pomogne srpskom narodu kojem je prijetila opasnost od muslimanskih terorista".

Ulemekovu izjavu Šešelj je koristio tokom unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka optužbe VS-2000, prenijela je Beta.

Šešelj je rekao i da je Tužilaštvu za izvođenje dokaza protiv njega ostalo još nešto više od sedam sati, te se unaprijed suprotstavio eventualnom zahtjevu tužilaca da se to vrijeme produži.

Početkom januara Šešelj je najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, nakon što sudije saslušaju posljednjeg svjedoka optužbe.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini.