Ponovno podijelili region
0

LDP: Značaj funkcije manji od troška Jeremićeve kampanje

FENA
Narodni poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić ocijenio je danas, povodom izbora ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN-a, da je stvarni politički značaj te funkcije nesumnjivo mnogo manji od troška i vrijednosti svih državnih resursa koje je Jeremić potrošio vodeći "tu svoju kampanju širom svijeta".

"Nije dobro što je tom čudnom kandidaturom Srbija ponovo podijelila i region i Evropu, tražeći u toj ulozi relativno častan izlaz za Jeremića iz domaće politike", rekao je Đurić.

Đurić je kao "sretnu okolnost" naveo da strogi sistem UN-a i protokolarni karakter tog mjesta značajno ograničavaju Jeremićevu slobodu nastupa, pa su manje šanse da on pravi tako veliku štetu kakvu je nanosio nacionalnim interesima Srbije kao šef diplomatije.

"S druge strane, budući entuzijazam Jeremića i način ponašanja na toj poziciji bit će umnogome određen i sastavom i politikom sljedeće Vlade Srbije", rekao je Đurić.

Ukoliko njena politika bude politika kontinuiteta, inaćenja i arogancije prema Evropi i Zapadu, onda vjerujem da će Jeremić nastaviti da bude primjer nediplomatskog ponašanja, stalnih konflikata i zablude o vlastitom značaju u svjetskim relacijama, dodao je Đurić, javila je Beta.

Generalna skupština UN-a izabrala je danas ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsjedavajućeg narednog, 67. zasjedanja.