Regija
0

Lavrov u Beogradu 12. i 13. decembra

SRNA
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Sergej Lavrov (Foto: EPA)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov boravit će 12. i 13. decembra u Beogradu gdje će razgovarati sa državnim vrhom Srbije, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

On je naveo da će Lavrov sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem razgovarati o aktuelnim svjetskim procesima i situaciji u regionu.

"Rusija dosljedno podržava Srbiju, faktički, u svim pitanjima, pa naravno i u onim ključnim, poput Kosova i Metohije i Republike Srpske. Na dnevnom redu su bilateralni odnosi", rekao je Čepurin za "Politiku".

On je istakao da Rusija poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da ima razumijevanja za težnju Beograda ka širokoj saradnji, kako sa NATO i pojedinim zemljama-članicama Alijanse, tako i sa Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, a sve u interesu sigurnosti zemlje.

"Polazimo od toga da status vojne neutralnosti podrazumijeva istu udaljenost od vojnopolitičkih blokova, odnosno, ako želite, istu bliskost", rekao je Čepurin.

Komentarišući to što još nije potpisan sporazum o statusu rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, Čepurin kaže da Moskva ne vidi nikakve prepreke za njegovo sklapanje.

"Rusija računa da potpiše taj sporazum kada dobije potvrdu spremnosti Beograda da to učini", naglasio je ruski ambasador u Beogradu.