Regija
0

Lavrov: Razlike oko Kosova ostaju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Duboke razlike između Europske unije i Ruske Federacije u pogledu mogućeg priznanja neovisnosti Kosova ostaju i nakon sastanka europske "trojke" s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u srijedu na Brdu kod Kranja.

Sastanak, kojemu su uz slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, čija zemlja predsjeda EU-om, nazočili i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner, te povjerenik za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana, protekao je prema izjavama predstavnika obiju strana u dobrom ozračju. Pokazao je konstruktivnost i iskrenost kad je riječ o suradnji EU-a i Ruske Federacije na raznim područjima, te u pitanju međunarodnih kriza poput one u Čadu i Darfuru, ali razlike oko pitanja Kosova i dalje ostaju.

"Poznato je da o Kosovu imamo različita stajališta i nismo ih promijenili", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka na Brdu kod Kranja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. On je dodao da je glede Kosova potrebno poštivati međunarodno pravo i Helsinšku povelju.

Na pitanje kako će se Rusija ponašati ako Kosovo u nedjelju ili sljedećih dana proglasi neovisnost, Lavrov je rekao da o proglašenju neovisnosti Kosova ništa ne zna i da je to itekako ozbiljno pitanje kojim se treba pozabaviti UN.

"Sada je nužno poduzeti sve što je potrebno kako ne bi došlo do razvoja događaja po negativnom scenariju", rekao je ruski šef diplomacije, dodavši da Rusija podržava zahtjev Srbije da se o Kosovu održi u četvrtak sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se "stavila na stol sva stajališta".

Lavrov je rekao da nije optimist glede tog sastanka, ali da ne bi bilo dobro izbjeći mogućnost da se u UN-u ponovno suoče stajališta o Kosovu.

Lavrovu je postavljeno pitanje kako će Rusija reagirati ako Kosovo proglasi samostalnost i ako ga priznaju zemlje Europske unije i razmišlja li o uzvratnim mjerama Europi preko svoje energetske politike. Pretpostavka da bi Rusija mogla reagirati na taj način je "glupa", rekao je Lavrov, dodavši da Rusija u arsenalu svojih vanjskopolitičkih poteza nema kaznene sankcije.

"No ako Kosovo jednostrano proglasi neovisnost, to će biti pogreška i o tome smo danas ovdje razgovarali", rekao je Lavrov.

Na pitanje o mogućoj obnovi pregovora o statusu Kosova između Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da bi to bilo moguće kad kosovske Albance "ne bi držali za ruke" i uvjeravali ih da je proglašenje neovisnosti neizbježno, te da ne trebaju pristati na "kompromis".

U vezi sa sastankom Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, predsjedajući Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a Dimitrij Rupel rekao je da EU u Vijeću sigurnosti kao organizacija nema svoje mjesto, ali da će ta rasprava biti vrlo zanimljiva, te da će biti informativna i "djelovati na naše ponašanje".

Rupel je rekao da je odgovornost u vezi s Kosovom na meðunarodnoj zajednici, te da Europska unija tek razmišlja o tome u kakvom ade obliku realizirati svoju prisutnost na Kosovu.

Rupel je na pitanja o mogućem proglašenju neovisnosti Kosova i reakcijama Bruxellesa rekao da priznavanje neovisnosti Kosova nije na Europskoj uniji kao integraciji nego da je to u nadležnosti svake države posebno, te da ne može odgovarati na hipoteze.

"Ne možemo govoriti o našim aktivnostima na osnovi hipoteza. Kad Kosovo nešto napravi, onda ćemo o tome raspravljati i donositi odluke", rekao je Rupel.

Javier Solana je razgovor s Lavrovom ocijenio vrlo dobrim i konstruktivnim. On je dodao da je bilo riječi o akcijama koje obje strane namjeravaju poduzeti u partnerskoj suradnji na području gospodarskih odnosa, olakšavanju viznog režima, te suradnji u kriznim situacijama u svijetu.