Rusija uz kosovske Srbe
0

Lavrov: Motivi kosovskih Srba jasni i shvatljivi

SRNA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Ministarstvo vanjskih poslova njegove zemlje upoznato s molbom nekoliko hiljada kosovskih Srba da im se omogući dobijanje ruskog državljanstva i da su politički uzroci takvog koraka shvatljivi.

Što se tiče pravnog aspekta stvari, naglasio je Lavrov, u Rusiji važi zakon o državljanstvu koji propisuje slučajeve davanja državljanstva strancima.

"U političkom smislu, vrlo su nam jasni motivi zbog kojih su kosovski Srbi uputili ovakvu molbu. Oni su se našli u očajničkoj situaciji i bezizlazno u uslovima kada ih, uprkos Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, primoravaju da se potčine diktatu Prištine. Žalosno je što se sve ovo dešava uz direktnu podršku snaga za Kosovo predvođenih NATO-m i Misijom EU za takozvanu vladavinu zakona", rekao je Lavrov.

On je naglasio da ova "međunarodna prisustva krše statusno-neutralni mandat koji imaju". 

"I dalje ćemo se čvrsto zalagati protiv toga, jer smatramo da niko ne smije na sebe da preuzima ulogu vrhovnog sudije u sudbini cijelih naroda. Stoga ćemo braniti prava Srba, ma gdje da žive, posebno kosovskih Srba koristeći sve mogućnosti koje daju međunarodno pravo i ruski zakoni", poručio je ruski šef diplomatije.

On je na konferenciji za novinare podsjetio da Rusija aktivno pomaže kosovskim Srbima i u humanitarnom smislu i sa gledišta očuvanja njihove kulture, samosvojnosti i tradicije, naglasivši da će ta aktivnost i danje biti nastavljena.