Beograd
0

Lajčak razgovarao s Tadićem i Jeremićem

FENA
Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i srpskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, saopćeno je iz OHR-a.

Današnja posjeta Miroslava Lajčáka Beogradu organizirana je u sklopu napora koje visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU ulaže u koordinaciji s predstavnicima zemalja u regiji, naročito s potpisnicima Dejtonskog mirovnog sporazuma u vezi s pitanjima bitnim za implementaciju mira u BiH i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

"Srbija, pored toga što je potpisnica Dejtonskog sporazuma, sa BiH dijeli i ambiciju budućeg članstva u Evropskoj uniji", navodi se.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU informirao je predsjednika Tadića i ministra Jeremića o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, naglasivši da posljednji napadi na međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije BiH ne mogu imati pozitivne efekte.

Na sastancima je bilo riječi i o bilateralnim odnosima dvije zemlje, te o specijalnim i paralelnim vezama.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU podsjetio je da je to pravo dato Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Specijalne i paralelne veze mogu imati pozitivan utjecaj, ali moraju biti transparentno predstavljene svim partnerima u BiH kako bi bio izbjegnut bilo kakav nesporazum.“, naglasio je Lajčák.

Također, razmatrani su i koraci koje bi BiH i Srbija trebale preduzeti kako bi ubrzale proces reformi neophodnih za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Srpski zvaničnici izrazili su jasnu i čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine i naglasili da BiH ima punu podršku Srbije u procesu evropskih integracija", navodi se.

Miroslav Lajčák pozdravio je ovako jasan stav predsjednika Tadića i ministra Jeremića po pitanju državnog suvereniteta Bosne i Hercegovine ističući da su poruke koje dolaze iz Srbije pozitivne.

"U interesu je Bosne i Hercegovine, Srbije i čitavog regiona da postoji dobra atmosfera posebno u kontekstu evropskih integracija s obzirom da su obje zemlje potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“, naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.