Regija
19

Lajčak: Nema mjesta panici zbog viza

FENA
Miroslav Lajčak (Foto: AFP)
Miroslav Lajčak (Foto: AFP)
Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji boravi u dvodnevnom posjetu Beogradu, izjavio je da nema mjesta panici zbog nedavnog usvajanja mehanizma koji omogućava ukidanje bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.

"Mislim da usvajanje tog mehanizma nije razlog za paniku. Taj mehanizam je više neka mjera za akciju EU ili neke države članice, ako bi došlo do dramatičnog rasta broja ljudi koji dolaze iz ove regije i ako bi bilo razloga za osjećaj da se zloupotrijebi bezvizni režim", rekao je Lajčak za Radio-televiziju Srbije.

Lajčak je ukazao da je uvođenje mehanizma suspenzije težak proces i da ne može jedna zemlja samo donijeti odluku o tome.

"Takva odluka zahtijeva kvalifikovanu većinu svih članica. Mi svi znamo koliko je važna ta mogućnost putovanja bez viza kao znak ozbiljnosti EU prema građanima i državama ovog područja", zaključio je Lajčak, prenio je Tanjug.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su 12. septembra mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti privremeno ponovo uvedu vize.