Potvrđena presuda
0

Kusturici 12.000 eura za duševnu bol

SRNA
Novinar Andrej Nikolaidis i crnogorski nedjeljnik "Monitor" moraju da plate 12.000 eura za duševne bolove koje su nanijeli srpskom režiseru Emiru Kusturici objavljivanjem teksta "Dželatov šegrt" prije pet godina, presudio je Vrhovni sud Crne Gore.

Ovom presudom Vrhovni sud potvrdio je odluku Višeg suda donesenu 4. aprila 2008. godine čime je preinačena presuda podgoričkog Osnovnog suda, kojom je odbijen zahtjev za obeštećenje.

Novinar Andrej Nikolaidis objavio je kolumnu pod nazivom "Dželatov šegrt" u nedjeljniku "Monitor" 28. maja 2004. godine, a Kusturica je na osnovu navoda u ovom tekstu tužio autora za nanesenu "duševnu bol".

Nikolaidis je u tekstu "Dželatov šegrt" naveo da je Kusturica radio u korist režima Slobodana Miloševića, a zbog tog teksta poznati umjetnik tužio je i "Monitor". 

Kusturica se u tužbi pozvao na odredbe Zakona o medijima u kojima se osnivači medija i autori pozivaju na odgovornost za sadržaje kojima se vrijeđa čast i integritet pojedinca ili iznose neistiniti navodi o njegovom životu, kao i da se u medijima moraju objavljivati informacije poštujući Ustav, zakon i etička pravila novinarske profesije. 

On je u tužbi podsjetio i na odredbu da je zabranjeno objavljivanje informacija kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv osoba zbog njihove pripadnosti nekoj rasi, vjeri ili naciji.