Zabrinuti građani
0

Krpelji prenose bolest, ugroženi i bolničari

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Supružnici iz središnjeg dijela Kosova koji su preminuli od posljedica hemoragijske groznice prve su žrtve te bolesti koju prenose krpelji, a kojom je na Kosovu zaražen veći broj osoba.

Muškarac iz Mališeva u središnjem Kosovu preminuo je u četvrtak u zaraznoj bolnici u Prištini a njegova supruga, koja je imala iste simptome, umrla je dva dana ranije.

U prištinskoj se bolnici od iste bolesti liječi još nekoliko članova iste porodice, ali su izvan životne opasnosti.

Po navodima prištinskog kliničkog centra, još je pet pacijenata u vrlo teškom stanju nakon ugriza krpelja.

Liječničku je pomoć zatražilo 157 osoba od kojih je 27 hospitalizirano, a svaki dan u bolnicu se prime u prosjeku četiri osobe s istim simptomima.

Kosovski infektolog Sali Ahmeti izjavio je da je stanje zabrinjavajuće jer nisu ugroženi samo pacijenti nego i bolničko osoblje.

Krimsko-kongoanska groznica, vrsta hemoragijske groznice koja se prenosi ugrizom krpelja, javlja se u Africi, Aziji, na Srednjem istoku i u istočnoj Evropi.

Opasnost od širenja bolesti povećava se dolaskom ljetnih vrućina i učestalošću ugriza krpelja.

Najveći broj slučajeva izbijanja bolesti na Kosovu zabilježen je u općinama Mališevu i Klini a pogođene su još četiri općine.

Liječnici u prištinskoj zaraznoj bolnici priopćili su da imaju dovoljno lijekova za liječenje te bolesti, ali su istovremeno pozvali građane da izbjegavaju mjesta gdje bi mogli biti izloženi ugrizu krpelja.

Po navodima prištinskih medija, krimsko-kongoanska groznica na Kosovu je prvi put zabilježena 1957. i od tada je od nje umrlo nekoliko desetaka osoba.