Regija
18

Kriminolog: Tijanin ubica bi postao srbijanski Džek Trbosjek da nije uhvaćen

SRNA
Dragan Đurić
Dragan Đurić
Kriminolog Zlatko Nikolić izjavio je da ubica petnaestogodišnje Tijane Jurić predstavlja težak oblik sadiste i da društvo ne može da prepozna takve patološke likove, te da bi, da nije uhapšen, nastavio da ubija.

Nikolić, koji je imao iskustva sa ljudima sličnog profila, rekao je da bi Dragan Đurić, da sada nije otkriven, nastavio da ubija periodično dok ne bi postao srbijanski Džek Trbosjek i serijski ubica.

Prema njegovim riječima, ubica djevojčice predstavlja jedan od težih oblika sadiste koji se iživljava zbog sopstvenog osjećanja nemoći nad slabijim od sebe da bi njihovu patnju od njegovog prisustva doživio kao sopstvenu svemoć.

Nikolić je objasnio da takve osobe dugo potiskuju svoje patološke potrebe za sadističkim iživljavanjem nad nekim, a onda to jednog dana ispliva na površinu.

"Oni vole da se identifikuju sa Bogom, sa nacijom, religijom, nekim poznatim junacima. I ovom ubici, bez obzira što je krupan i spada u kategoriju grizlija, žrtva je bila devojčica od 15 godina", rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

On je napomenuo da je ubica prvo povrijedio djevojčicu "kao lovac srnu", a onda je strpao u auto, iživljavao se, da bi je na kraju ubio.

"Sve njegove priče, koje neki mediji nekritički prenose, besmislene su samim tim što niko ko je nekog povrijedio ili ubio autom, ne svlači žrtvu da bi je zatrpao negdje u zemlju", dodao je Nikolić.

Komentarišući pojave da djevojčice svih uzrasta na svojim Facebook profilima danas stavljaju fotografije Tijane Jurić, Nikolić je to ocijenio kao njihov strah, jer se svaka od tih djevojčica, sa pravom, vidi kao latentna žrtva.

On je pojasnio da njihov način života doprinosi da budu dostupnije zlostavljačima i kriminalcima, te napomenuo kako djevojčice na svojim profilima postavljaju selfije, koji ih čine potencijalnim žrtvama za predatore kao što je Tijanin ubica.

"Uljuljkivali smo se da se to nama ne može desiti", dodao je Nikolić.

Petnaestogodišnja Tijana Jurić nestala je 26. jula, a za njom su tragali srbijanska i mađarska policija, Europol i Interpol. Zbog sumnje da ju je ubio, uhapšen je Dragan Đurić, mesar iz Surčina, koji je tog dana bio u posjeti prijateljima u Bajmoku.

Tijelo djevojčice pronađeno je u okolini Sombora nakon što je Đurić priznao gdje ju je zakopao.