Regija
1

Krichbaum: Srbija neće u EU kao drugi Kipar

FENA
Predsjednik Odbora njemačkog parlamenta za evropska pitanja Gunther Krichbaum izjavio je da se u Njemačkoj zna da je za pomirenje sa susjedima potrebno vrijeme i da je to ponekad bolan proces za čitavo društvo, no da EU neće tolerirati drugi Kipar i ta teška pitanja morat će da se riješe prije nego što Srbija bude mogla da se pridruži EU, prenosi Tanjug. On je rekao da Srbija ne mora da sprovodi reforme zbog EU, već zbog svog naroda.

"Stabilan politički sistem, vladavina zakona i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su vrlo važni za investitore. Napredujući na ovim poljima Srbija će pomoći da se otvore nova radna mjesta. To je u rukama Srbije", izjavio je Krichbaum današnjem "Blicu".

On je ponovio da to hoće li će Srbija početkom srpnja dobiti datum za početak pregovora sa EU zavisi od toga da li ispunjava uvijete definirana 2011, posebno u vezi s Kosovom.

"Zato se oslanjamo na ocjenu Evropske komisije koja će 16. aprila objaviti izvještaj o tome da li postoji 'vidljivo i održivo poboljšanje odnosa s Kosovom'", rekao je Krichbaum i dodao da pristupanje Srbije EU neće igrati značajnu ulogu na njemačkim izborima.