Novo groblje u Beogradu
0

Kremirani posmrtni ostaci Bekima Fehmiua

Sarajevo-x.com
Bekim Fehmiu
Bekim Fehmiu
Posmrtni ostaci velikog glumca Bekima Fehmiua (1936-2010) kremirani su u četvrtak na Novom groblju u Beogradu, a komemoracija će biti održana u utorak, 22. juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Na posljednji ispraćaj umjetnika, mada vrijeme i mesto nisu objavljeni u čituljama, došli su njegovi brojni saradnici, prijatelji i poštovaoci. Među njima je bio i predsjednik Srbije Boris Tadić. Ovom prilikom nije bilo uobičajenih oproštajnih govora.

Njegova supruga, glumica Branka Petrić otpjevala je staru pesmu "Jezerce tiho plavi", koju su često pjevali zajedno, a sin, također glumac Uliks Fehmiu zahvalio je svima što su došli i poručio da, prema Bekimovoj želji "Slavimo život i idemo dalje".

Komemoraciju će zajedno organizovati Jugoslovenska kinoteka i JDP, odajući tako počast umjetniku koji je ostavio značajan trag i na filmu i u teatru.

Hedon Fehmiu ranije je rekao je da je njegov otac oduvijek govorio da, kad dođe taj trenutak, njegov pepeo bude rasut u Bistricu, u Prizrenu.

"Volio je taj grad, bio mu je drugi dom. Tamo se preselio iz rodnog Sarajeva. Kada prođe kremacija i sve se pomalo stiša, otići ćemo tamo da ga u intimnom krugu ispratimo na vječni počinak", rekao je Hedon Fehmiju, piše srbijanski list Blic.