Regija
3

Kovač i Dačić: Hrvatska i Srbija spremne rješavati sva otvorena pitanja

FENA
Srbija i Hrvatska spremne su rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije, koji Hrvatska podržava i spremna je pomoći, poručili su u petak navečer u Subotici ministri vanjskih poslova dviju država Miro Kovač i Ivica Dačić.

Sudjelujući u obilježavanju 26. godišnjice osnivanja Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) kao izaslanici predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Aleksandra Vučić, dvojica su ministara istaknula da se, dva desetljeća nakon ratnih sukoba, obje zemlje trebaju okrenuti budućnosti, ali da na tom putu ne treba ostaviti neriješena pitanja iz prošlosti.

Ministar Dačić prenio je obećanje premijera Vučića da će se osobno založiti za rješavanje problema hrvatske manjine u Srbiji, poglavito u području obrazovanja, temeljnih prava i medija.

Hrvatski šef diplomatije poručio je da će Hrvatska, uz svu podršku Srbiji na evropskom putu, nastaviti insistirati na primjeni svih kriterija i konvencija koji se tiču zaštite prava hrvatske manjine.

Također, Kovač je istaknuo ustrajnost Zagreba u stajalištu da Srbija u pregovaračkom procesu mora poštivati i primijeniti evropske standarde, posebno u promjeni zakona o općoj jurisdikciji za ratne zločine.

Ministri Kovač i Dačić danas su se, prije svečanog početka obilježavanja obljetnice DSHV, sastali u Gradskoj kući u Subotici, a potom prisustvovali misi u franjevačkoj Crkvi svetog Mihaela Arkanđela.

Slijedi zajednički odlazak u Tavankut gdje će razgovarati s predstavnicima bunjevačkih Hrvata.

Dolazak ministra Kovača u Suboticu i Tavankut prva je posjeta jednog hrvatskog dužnosnika hrvatskoj zajednici u Srbiji nakon što su 20. juna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić u Subotici potpisali Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Hrvatska predsjednica i srbijanski premijer u okviru radnog susreta zajedno su posjetili i Tavankut.