Regija
0

Koštunica upozorava EU da slanje misije na Kosovo znači ukidanje SSP-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica upozorio je u nedjelju Europsku uniju da bi ukoliko pošalje svoju misiju na Kosovo to značilo ukidanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

EU bi "protupravnom" odlukom o slanju svoje misije na Kosovo "grubo prekršila Povelju UN i Rezoluciju 1244 i to bi automatski značilo da više ne postoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kojega je Srbija parafirala, ali još nije potpisala, kazao je Koštunica u intervjuu beogradskom listu Večernje novosti objavljenom u nedjelju.

"Poslije toga, tek kada bi EU povukla odluku o slanju misije, mogli bismo ponovo razgovarati o sporazumu", kaže srbijanski premijer.

EU je u prosincu odlučila poslati na Kosovo policijsku misiju od 1.800 ljudi koja će zamijeniti UN-ovu administrativnu misiju što je ondje od 1999.

Koštunica je rekao kako, međutim, još ima vremena da EU odluči poštovati međunarodno pravo i založi se za nastavak pregovora o Kosovu što bi imalo "dalekosežne pozitivne posljedice, ne samo u odnosima Srbije i EU, već i na širem svjetskom planu".

Srbijanski premijer ne vjeruje da će itko kažnjavati Srbiju zbog toga što ne želi poklanjati svoj teritorij i zato što poštuje Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 o Kosovu, a suprotno postupanje bi, osim gaženja međunarodnog prava, bilo i "otvoren atak na demokraciju i opće vrijednosti na kojima počivaju Europa i suvremeni svijet".

"Jednostrano proglašeno neovisno Kosovo nikad ne može biti prava i legitimna neovisna država, već kvazidržavna marionetska tvorevina koju nikad nećemo priznati i koja treba nestati", rekao je Koštunica.

On je kazao da je prvenstveni cilj Beograda u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, kakvo najavljuju kosovski Albanci, da svim "svojim građanima" na Kosovu osigura "da budu ono što jesu - punopravni i ravnopravni građani Srbije", da im osigura što normalniji život i da Srbi na Kosovu "znaju da su njihova vlada i njihova skupština u Beogradu".