Regija
0

Koštunica: SSP potpisan sa Srbijom je prevara

FENA
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocijenio je danas da je izjava belgijskog ministra vanjskih poslova Karela de Guchta potvrda da je sporazum koji je potpisan sa Srbijom "prevara" i da pod Srbijom podrazumijeva dio njezine teritorije bez Kosova.

Belgijski ministar De Gucht izjavio je Tanjugu u ponedjeljak uvečer kako zvanični Bruxelles smatra da je prošle sedmice u Luxembourgu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom bez Kosova.

"Shvatio sam da smo potpisali sporazum sa samom Srbijom, bez Kosova", izjavio je ministar vanjskih poslova Belgije, koja je priznala nezavisnost Kosova 24. februara i zajedno s Holandijom protivila se potpisivanju SSP-a sa Srbijom zbog neispunjenja saradnje sa Haškim sudom (ICTY).

"Drevna izreka kaže da sve što je tajno bit će javno. De Gucht je zapravo rekao da Belgija kao jedna od potpisnica SSP-a sa Srbijom podrazumijeva dio njene teritorije koji ne uključuje Kosovo", rekao je Koštunica.

On je precizirao da one zemlje koje su taj sporazum potpisale, a članice su Evropske unije, ne priznaju Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicama i dodao da je De Gucht to potvrdio.