Regija
0

Koštunica: Puno nacionalno jedinstvo najvažniji cilj uoči proglašenja neovisnosti Kosova

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica utorak je za agenciju Beta izjavio kako sve državne institucije Srbije sada imaju kao najvažniji cilj izraziti, uoči proglašenja jednostrane neovisnosti Kosova, puno državno i nacionalno jedinstvo u njegovoj obrani, naglasivši da je to u ovom trenutku najbitnija poruka Srbima na Kosovu.

"Donijeli smo odluku da Vlada Srbije već u četvrtak unaprijed poništi sve protupravne akte o jednostranom proglašenju ove lažne države na tlu Srbije. Nećemo dopustiti ni trenutak postojanje takve tvorevine, već ona mora biti pravno poništena istog trena kada pod vodstvom osuđenih terorista bude nelegalno proglašena", rekao je Koštunica agenciji Beta.

Dodao je i "da se Srbija najodlučnije oduprla svim vanjskim pritiscima, ucjenama, nuđenjima olakšica i nagrada da na bilo koji način opravda pravno nasilje i postane sudionik u brutalnom kršenju Povelje Ujedinjenih naroda i Rezolucije 1244".

"Time smo sačuvali najvažnije, da samo i isključivo Srbija po međunarodnom pravu i svim zakonima polaže pravo da joj pripada Kosovo bez obzira na protupravna proglašenja i naknadna priznanja jednostrane neovisnosti", kazao je on, istaknuvši da to pravo Srbiji "više nitko i nikada ne može oduzeti jer se sada, kada je to bilo presudno, njega nismo odrekli niti dali bilo kakvu suglasnost, odnosno potpis na neovisnost Kosova".

U ponedjeljak navečer nakon dogovora predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine Srbije priopćeno je da je Koštunica za četvrtak sazvao sjednicu Vlade Srbije na kojoj će "biti usvojena odluka o poništavanju protupravnih akata privremenih organa na Kosovu o proglašenju neovisnosti, koja će se aktivirati onog trenutka ako dođe do tog nelegalnog akta".