Regija
0

Koštunica pozvao Srbe na ostanak "u svojim kućama i u svojoj Srbiji"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica pozvao je u srijedu Srbe na Kosovu da ostanu "u svojim kućama, u svojoj pokrajini i u svojoj Srbiji" te poručio da će odluka Vlade Srbije o poništenju jednostrane neovisnosti Kosova biti odluka o odbacivanju "lažne države na svom teritoriju".

"Odluka Vlade Srbije o poništavanju jednostrane neovisnosti Kosova ima povijesno značenje, jer to je jednom zauvijek odluka Srbije da odbacuje postojanje lažne države na svom teritoriju", kazao je Koštunica agenciji Tanjug. Najavio je da će Vlada Srbije odmah nakon što ta odluka bude usvojena obavijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i glavnog tajnika UN-a da su poništeni svi protupravni akti o proglašavanju jednostrane neovisnosti Kosova.

"Konačna riječ naše jedinstvene državne i nacionalne politike jest da nitko osim Srbije ne može polagati pravo na teritorij Kosova. To pravo Srbiji ne može oduzeti nikakva politika sile, niti Srbija može biti primorana da se pod prijetnjama i ucjenama odrekne svog prava i da se odrekne Kosova", istaknuo je srbijanski premijer.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada je Srbija "ugrožena prijetnjama da æe pod vodstvom osuđenih terorista i pod starateljstvom SAD-a i Europske unije biti proglašena jednostrana neovisnost pokrajine", sve snage moraju biti usmjerene na to da se "neprestano i na svakom koraku" pokaže da je Kosovo "neraskidivi dio Srbije".

"Naš narod na Kosovu treba ostati i živjeti u svojim kućama, u svojoj pokrajini i u svojoj Srbiji. Za Vladu Srbije svaki naš čovjek na Kosovu je ravnopravan i punopravan građanin Srbije i naša je obveza da učinimo apsolutno sve da osiguramo normalne uvjete života za naš narod u pokrajini", kazao je srbijanski premijer.