Regija
0

Koštunica: Nikakva korist od statusa kandidata

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da od statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nema nikakve koristi i da Srbija treba da stavi tačku na evropske integracije, jer one, kako je ocijenio, predstavljaju samourušavanje Srbije.

"Vidjeli smo da je sadašnja vlast priznala albanskim separatistima da na našoj teritoriji postoji država Kosovo sa zvjezdicom. A danas vidimo kako se zbog ovog priznanja Kosova sa zvjezdicom EU revanširala i nagradila vlast u Srbiji da može na izborima da maše kandidaturom", naveo je Koštunica u saopćenju.

Lider DSS-a ocijenio je da niko, osim vlasti, ne može da ima bilo kakvu korist od "tih praznih riječi koje glase da je Srbija dobila kandidaturu".

On je rekao da korist od statusa kandidata nema ni srpska privreda, koja svakoga dana trpi gubitke zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ni srpski narod i srpska država na Kosovu.

Koštunica je ocijenio da će se, dok god u Srbiji bude na snazi politika da EU nema alternativu, nastaviti urušavanje i privrede i zemlje, prenio je Blic.

"Ako zaista hoćemo da idemo naprijed, da pokrenemo privredu, da unesemo stabilnost u zemlju, ako hoćemo normalan život, normalan razvoj Srbije, što znači i povratak dostojanstva i nacionalnog samopoštovanja, onda Srbija treba da se okrene sebi, da se okrene svojim interesima i stavi tačku na evropske integracije koje predstavljaju samourušavanje Srbije", istakao je Koštunica.

Prema njegovim riječima, za budućnost Srbije potrebna je nova politika i politička neutralnost, što je velika i važna ideja koja može da omogući stabilnost i razvoj Srbije.