Regija
0

Koštunica: Apsolutno neprihvatljive Rupelove ocjene

FENA
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naglasio je danas da je "apsolutno neprihvatljiva" ocjena predsjedavajućeg Vijeća ministara EU Dimitrija Rupela da Srbija treba da uspostavi dobrosusjedske odnose s Kosovom.

"Aposlutno je neprihvatljiva ocjena predsjedavajućeg Vijeća ministara EU Dimitrija Rupela da Srbija treba da uspostavi dobrosusjedske odnose s Kosovom i da je to preduvjet približavanja Srbije EU", izjavio je Koštunica Tanjugu.

Koštunica ističe da "zahtjev za uspostavljanjem dobrosusjedskih odnosa s dijelom vlastite teritorije dosad nije postavljen nijednoj državi i Srbija može imati samo jedan odgovor, a to je da je saglasno međunarodnom pravu i saglasno Ustavu Srbije Kosovo pokrajine unutar Srbije".

"Isto je tako neprihvatljivo Rupelovo odbacivanje svakog pokušaja da se ponovo raspravlja o statusu Kosova budući da je, po njemu, Kosovo definitivno nezavisno", naglasio je on.

Koštunica je rekao da "ogromna većina država u svijetu ne priznaje jednostranu nezavisnost Kosova, već priznaje Srbiju u njenim legitimnim, međunarodno priznatim granicama, sa Kosovom unutar Srbije".

"Tu realnost Rupel može da osuđuje, ali svakako ne može da je promijeni", naglasio je Koštunica.