Regija
0

Kosovsko vodstvo traži zabranu srbijanskih općinskih izbora na Kosovu

FENA
Najviši kosovski dužnosnici zatražili su od UNMIK-a zabranu održavanja srbijanskih lokalnih izbora na Kosovu.

Kako u utorak prenose prištinski dnevnici, na sinoćnjem zajedničkom sastanku s civilnim predstavnikom Europske unije na Kosovu Pieterom Feithom i civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Ruckerom kosovski predstavnici zatražili su da se Srbiju odlučno upozori da ne može organizirati izbore na Kosovu, posebice općinske, ocjenjujući to rušenjem kosovskih institucija i destabilizacijom.

Kako navode mediji u Prištini, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu kritizirao je u ponedjeljak navečer pristup civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Joachima Rueckera i njegovu komunikaciju sa službenim Beogradom u vezi predstojećih srpskih izbora, prigovorivši mu da nije bio odlučan na zaštiti svojega mandata.

Sejdiu se izjasnio protiv održavanja srbijanskih općinskih izbora na Kosovu, ocijenivši da takve inicijative imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Mediji također prenose izjavu kosovskog premijera Hashima Thaqija da se sastao s Rueckerom i Feithom i kako će kosovske i međunarodne institucije vrlo brzo usuglasiti zajedničko stajalište vezano uz namjere održavanja srbijanskih lokalnih izbora na Kosovu. Thaqi je posebno pozdravio američko stajalište prema kojemu Srbija ne može organizirati izbore u drugoj državi.

Srbijanski općinski i parlamentarni izbori trebaju se održati 11.svibnja, a vlasti u Beogradu htjele bi organizirati izbore za lokalnu vlast u 23 kosovske općine, navode mediji.