Znak protesta
24

Kosovski umjetnici spojili etnički podijeljeni grad mostom od lokvanja

Klix.ba
Kosovski umjetnici su u srijedu postavili most napravljen od lokvanja preko rijeke u etnički podijeljenom gradu Mitrovici u znak protesta zbog blokiranja stvarnog mosta koji spaja dva dijela ovog grada.

"Realnost je gorka, a mi nemamo drugog načina da je promijenimo nabolje. Jedino što smo mogli uraditi je ova umjetnička instalacija koja poziva na pozitivne promjene", rekao je 24-godišnji umjetnik Malsor Bejta.

Loreta Ukshini, jedna od umjetnica, je rekla da ovaj projekt pokazuje da je moguće, ukoliko postoji dovoljno velika želja, stvarati mostove između ljudi koji se ne slažu u vezi sa svim pitanjima.

Stvarni most koji spaja jug Mitrovice, u kojem žive Albanci, sa sjeverom, u kojem žive Srbi, je blokiran velikim cementnim barikadama, što onemogućava interakciju dviju strana. Još od kraja konflikta iz 1999. godine sjever Kosova je poprište etničkih tenzija.

Mitrovica je šesto poprište nasilnih obračuna jer Srbi odbijaju priznati etničku albansku vladu u Prištini. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a do sada ga je priznalo oko 90 zemalja.