Zbog plaćanja carine
0

Kosovski Srbi najavili ponovno blokiranje prijelaza u ponedjeljak

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Privrednici sa sjevera Kosova najavili su da će u ponedjeljak od 10 do 12 sati blokirati granični prijelaz Jarinje i tim protestom upozoriti da kosovske institucije krše Sporazum u zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) koji Beograd i Priština, po pokroviteljstvom EU, primjenjuju od 10. decembra.

Predstavnik privrednika sjevera Kosova Slaviša Milentijević izjavio je ranije da “kosovske institucije krše sporazum” (IBM) na Jarinju od prvog dana primjene.

Prema njegovim riječima, privrednici sa sjevera Kosova ne žele plaćati porez kosovskim institucijama već Srbiji, što je razlog za protest i dvosatnu blokadu prijelaza Jarinje, jednog od dva na sjeveru Kosova na kojemu su od 10. decembra raspoređeni dužnosnici srbijanske i kosovske policije, carinici te predstavnici evropske pravne misije (EULEX).

“Tokom protesta dozvolit ćemo saobraćaj samo vozilima hitne pomoći. Ako kosovski carinici nastave insistirati na carinjenju robe, organizirat ćemo radikalnije proteste”, najavio je Milentijević.

Beograd i Priština počeli su 10. decembra primjenu sporazuma o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) u mjestima Jarinje i Merdare, a na kontrolnim punktovima bez državnih obilježja su pripadnici MUP-a Srbije, Kosovske policijske službe (KPS) i EULEX-a. Sporazum je potpisala prethodna vlada u Beogradu, a nova vlast se ubrzo nakon izbora obavezala primjeniti ga.

Spor se pojavio već prvih dana primjene IBM-a jer kosovska strana tvrdi da se roba treba cariniti u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, dok se Srbi pozivaju na garanciju koje je Beograd dobio od Bruxellesa da roba namijenjena Srbima sa sjevera Kosova neće biti carinjena.

Srbijanski premijer Ivica Dačić, koji je u Bruxellesu pregovarao s premijerom Kosova Hashimom Thacijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, najavio je da će Srbija suspendirati primjenu sporazuma, ukoliko kosovska strana ne bude poštivala dogovor o IBM-u.

“Ukoliko bude suprotnog ponašanja na prijelazima i pojave se problemi za koje smo se dogovorili da neće postojati, Srbija će suspendirati provođenje ovog sporazuma”, rekao je Dačić 4. decembra nakon razgovora s Thacijem u Bruxellesu.

Priština prijelaze sa Srbijom naziva “granicom” dok, Beograd insistira da je riječ o "administrativnim prijelazima”.