Regija
0

Kosovski Srbi izvan institucija zbog proglašenja neovisnosti

FENA
Od 17. veljače, kada je kosovska Skupština proglasila neovisnost Kosova, u Skupštini i Vladi nema predstavnika kosovskih Srba i oni najavljuju političko djelovanje izvan institucija.

Predstavnici stranaka, koje su unatoč protivljenju Beograda sudjelovale na parlamentarnim izborima u studenome prošle godine, sada ocjenjuju da je zbog proglašenja neovisnosti nastalo osjetljivo razdoblje za srpsku zajednicu te u znak solidarnosti napuštaju Skupštinu i Vladu.

Samostalna liberalna stranka ima pet srpskih zastupnika i jedno mjesto u predsjedništvu Skupštine, te dva ministarstva. Srpska demokratska stranka s još nekoliko koalicijskih partnera ima također pet zastupnika. Svi su oni napustili svoje dužnosti i pridružili se većini koja je bojkotirala izbore. Najavili su da će njihov povratak u kosovske institucije ovisiti o stanju na Kosovu i o sigurnosti Srba.

Službeni Beograd ne podržava sudjelovanje Srba u kosovskim institucijama. Oni koji su politički aktivni djeluju kroz ogranke stranaka iz Srbije ili kroz Srpsko nacionalno vijeće.