Independent
0

Kosovski izbori ispit za demokratiju u povoju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska štampa je u ponedjeljak dosta prostora izdvojila za izbore na Kosovu, a dnevnik The Guardian ih opisuje kao "historijske".

Iako se međunarodna zajednica fokusirala na odnose Prištine i Beograda, birače koji su čekali u redu pred glasačkim mjestima mnogo više zanima ekonomija, konstatira Guardianov dopisnik.

Stopa nezaposlenosti je visoka, svi se žale na korupciju i prisutna je zabrinutost u pogledu budućnosti. Privreda i optužbe za korupciju bile su centralne teme i predizborne kampanje.

Dužnosnici Evropske unije tvrde da su prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, izazvani raspadom vladajuće koalicije, nagovještaj političke zrelosti, ali privatno strahuju da bi etnička napetost mogla dovesti do podjele na srpski sjever i albanski jug.

Također ih brine činjenica da nijedna stranka neće moći samostalno formirati vladu, niti postoji bilo kakvo očigledno rješenje za novu koaliciju. Politička pat-pozicija mogla bi destabilizirati Kosovo i dovesti do odgode pregovora s Beogradom, strahuju zapadni diplomati, prenosi Guardian.

Izbori su dobar ispit za kosovsku demokratiju u povoju, naslov je teksta u The Independentu. Izbori održani u nedjelju prvi su test za mladu demokratiju na Kosovu, budući da su na svim prethodnim obećanja o stjecanju nezavisnosti donosila pobjedu.

Otkako je nezavisnost jednostrano proglašena, birači se okreću drugim problemima - nezapamćenom siromaštvu i nezaposlenosti, te korupciji koja je zahvatila najviše ešalone moći i sveprisutnom organiziranom kriminalu.

Zbog toga su desetodnevnu kampanju obilježila nerealna obećanja o udvostručavanju nastavničkih plaća ili otvaranju velikog broja radnih mjesta za mlade, ali nijedna politička stranka neće osvojiti natpolovičnu većinu. Kosovski politički čelnici izrasli su iz rata za nezavisnost protiv Beograda, ali malo ko od njih ima neku ideju o vođenju ekonomije, navodi Independent.

Guardian bilježi i da je veteran američke diplomacije William Walker tokom kampanje podržao pokret Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija. Walker, napominje Guardian, na Kosovu vrijedi za heroja, jer je kao šef međunarodne promatračke misije ubistvo 45 Albanaca u selu Račak 1999. godine svijetu predstavio kao masakr koji su počinile srpske snage.

Walker je, nastavlja list, iznenadio promatrače svojom podrškom radikalnom nacionalističkom pokretu koji predvodi bivši studentski buntovnik. Kurti je odlučan da ukloni, kako je opisuje, kolonijalnu prisutnost međunarodne zajednice na Kosovu, zalaže se za moratorij na privatizaciju državnih preduzeća i ujedinjenje Kosova s Albanijom.

Sam William Walker priznao je da će njegove bivše kolege iz State Departmenta reći da se podrškom Kurtiju "odmetnuo", piše u Guardianu.