Regija
0

Kosovske vlasti garantiraju mir poslije proglašenja nezavisnosti

FENA
Međunarodne i domaće vlasti na Kosovu saopćile su u utorak da će osigurati mir u ovoj pokrajini prije i poslije proglašenja nezavisnosti.

"Kosovo ima preventivni plan", rekao je novinarima kosovski premijer Hashim Thaci nakon sastanka sa šefom misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Joachimom Rueckerom i zapovjednikom NATO snaga Xavierom Boutom de Marnhacom.

"Imamo puno povjerenje u narod Kosova koji će se odgovorno ponašati u narednim sedmicama i mjesecima tokom kojih očekujemo vrlo važne događaje", rekao je Ruecker.

On je dodao da će domaće i međunarodne vlasti, koje upravljaju Kosovom od okončanja sukoba 1999., osigurati da "naredne sedmice i mjeseci budu sedmice i mjeseci mira i stabilnosti na Kosovu", javio je AFP.

Nakon neuspjelih pregovora sa Srbima o konačnom statusu pokrajine, kosovski lideri su objavili da će uskoro proglasiti nezavisnost.

Oni za to imaju podršku SAD-a i većine zemalja Evropske unije, dok Srbija ima podršku Rusije, svog tradicionalnog saveznika i velikog protivnika nezavisnosti.