Regija
0

Kosovska vlada srpsku deklaraciju nazvala iluzijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kosovska vlada ocijenila je u srijedu jučerašnju deklaraciju, po kojoj je Kosovo sastavni dio Srbije a svi akti o nezavisnosti Kosova nevažeći, usvojenu na sjednici samozvane Skupštine zajednica opština s većinskim Srbima u Zvečanu, potpunom "iluzijom" koja nema veze s realnošću i ne pridonosi izgradnji zajedničke budućnosti.

Zaključke sjednice, na kojoj je sudjelovalo blizu stotinu zastupnika Skupštine Srbije, kojima se jednoglasno potvrđuje kako je "Kosovo dio Srbije" kosovska vlada ocijenila je "iluzijom" koju su stvorili srbijanski zastupnici i delegati uporednih struktura na Kosovu. Riječ je o "grupi ljudi koji žive u vrijeme Miloševića i sukoba, i koji stvaraju iluzije kako za sebe tako i za srpski narod na Kosovu, ali prije svega oni ne pridonose budućnosti", izjavio je za današnje izdanje vodećeg prištinskog dnevnika na albanskom "Koha Ditore" zamjenik premijer vlade Kosova Hajredin Kuqi.

Mediji u Prištini ističu da je, uprkos zabrinutosti najavama beogradskih dužnosnika i srpskih političkih čelnika sa sjevera Kosova koje su upućivale na to da bi godišnjica nezavisnosti na Kosovu mogla biti obilježena incidentima, jučerašnji dan protekao mirno. Dodaje se da je godišnjica na cijelom Kosovu proslavljena dostojanstveno.

U srijedu je prvi školski čas u svim kosovskim školama posvećen značenju prve godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.