Regija
0

Kosovska štampa: Nova država čeka priznanje

FENA
Svih prištinski dnevnici na albanskom jeziku u ponedjeljak su gotovo u potpunosti posvećeni jučerašnjem povijesnom događaju proglašenja neovisnosti Kosova ističući kako nova država sada očekuje sljedeći korak na tom putu, međunarodno priznanje.

Dnevnik "Koha Ditore" piše u uvodnom tekstu, pod naslovom: "Kosovo država i čeka priznanje", kako je proglašenjem neovisnosti i usvajanjem zastave Kosovo postalo najmlađa država u obitelji slobodnih demokratskih naroda. List navodi da se početak međunarodnog priznavanja Republike Kosovo očekuje već danas te da se očekuje kako će prve države u tome biti SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, a slijedit će ih mnoge druge zemlje. Dnevnik objavljuje reakcije iz Beograda i prenosi zahtjeve Srbije za poništenjem neovisnosti Kosova kao i vijesti o napadima na veleposlanstva SAD-a i Slovenije.

Dnevnik "Zeri" navodi da se deklaracija o neovisnosti, kojom se Kosovo proglašava demokratskom i neovisnom državom, zauzima za poštivanje ljudskih prava, dobrosusjedske odnose u regiji i poštivanje međunarodnih obveza. List ističe da, suprotno onome što govore Moskva i Beograd, deklaracija o neovisnosti opisuje Kosovo kao "poseban slučaj" koji ne predstavlja presedan u svijetu.

"Zeri", kao i svi prištinski dnevnici, ocjenjuje kako je nova država imala dobar početak proslavivši civilizirano i dostojanstveno proglašenje neovisnosti te da je sve to kruna pobjede volje jednog naroda. List piše kako srpski zastupnici nisu sudjelovali u proglašenju neovisnosti te da je ministar srbijanske vlade za Kosovo Slobodan Samardžić kazao jučer na sjeveru Mitrovice da institucije Albanaca i misija EULEX za Srbiju nisu legalne i da ih kao takve neće prihvatiti.

Svi elektronički mediji na Kosovu, posebice tri nacionalne televizije u Prištini izravno su 24 sata prenosile sve što se jučer zbivalo u vezi proglašenja neovisnosti Kosova.