Prikupljeno 50.000 potpisa
0

Kosovo: Veliki odziv na peticiju za rusko državljanstvo

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U opštinama na sjeveru Kosova danas je na više mjesta počelo potpisivanje peticije "Mitrovdansko prošenije", kojom Srbi sa Kosova traže od državnog rukovodstva Rusije da im omogući dvojno rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva "zastupa pred svijetom", javlja dopisnik Srne.

"Potpisivanje peticije počelo je jutros u svim srpskim opštinama na sjeveru Kosmeta, a do sada je prikupljeno više od 50.000 potpisa", rekao je Zlatibor Đorđević, jedan od inicijatora ideje o peticiji, dodajući da spisak još nije zaključen.

Đorđević je naveo da su se u ovu akciju uključila brojna udruženja Srba sa prostora Kosova, Republike Srpske i Crne Gore.

Potpisivanje peticije i zahtjeva za prijem u državljanstvo Rusije, počelo je i u Gračanici, a u kancelariji Srpske radikalne stranke kažu da je odziv Srba veliki iako su suočeni sa "stalnim prijetnjama kosovske policije i brojnim mešetarima koji nastoje da spriječe akciju, koja se vodi u svim srpskim sredinama južno od Ibra".

"Nisu samo Srbi zainteresovani, već i Romi, Crnogorci i jedan broj Goranaca traži državljanstvo Rusije, jer su procenili da im nema opstanka na Kosmetu", rekao je službenik ove stranke Veselin Stević, navodeći da se skupljanje potpisa i popuna zahtjeva odvija, uglavnom, tajno - od vrata do vrata.

Radikali i članovi Udruženja boraca rata, koje čine učesnici ratova u Hrvatskoj i BiH, ne prihvataju optužbe koje im paralelno sa prijetnjama stižu - da će eventualnim dobijanjem državljanstva Rusije izdati Kosovo, te južnu pokrajinu ostaviti bez Srba.

Milisav Jovanović iz Lipljana kaže da je cilj Srba sa Kosova i Metohije da skrenu pažnju svjetske javnosti na činjenicu da ne prihvataju kosovsku nezavisnost i pretvaranje srpskih crkava i manastira u kulturno nasljeđe Kosova, jer se na taj način briše srpsko porijeklo.
"Uvjereni smo, što je i predsjednik Srbije Boris Tadić rekao,  da će ukoliko dođe do primjene Ahtisarijevog paketa Srbi za neku deceniju nestati s prostora Kosova", dodao je Jovanović, navodeći da je čvrsto odlučio da ukoliko dobije državljanstvo Rusije ostane na svome, jer će imati ko da ga štiti i da stoji iza njegovog jednog jedinog zahtjeva da slobodno živi na Kosovu kao sastavnom dijelu Srbije.

On negira da se organizatori ove peticije zalažu za podjelu Kosova i autonomiju sjevernog dijela Kosova i demantuje spekulacije da iza peticije stoje pojedine političke stranke.

Srpske opštine južno od Ibra, kojima plan Martija Ahtisarija predviđa gašenje nadležnosti, najavljuju  da će narednih dana održati vanredne sjednice skupština, kako bi se odbornici izjasnili o zahtjevu građana da ne prihvataju nezavisnost Kosova i da taj stav mogu odbraniti samo ako im Rusija da državljanstvo.

Peticija sa svim potpisima i odlukama Skupština opština i Skupštine zajednice srpskih opština i naselja biće, putem ruske Ambasade u Srbiji, proslijeđena na adrese patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina, kao i ruskoj Dumi, od koje se očekuje inicijativa za prihvatanje peticije Srba sa Kosova.