Regija
0

Kosovo: UNMIK povratio nadzor na sudovima

Sarajevo-x.com
Predsjednik općine Mitrovica i bivši kosovski premijer Bajram Rexhepi izjavio je u petak u Mitrovici da je UNMIK povratio nadzor nad sudovima u sjevernom dijelu grada, u koje je tijekom jutra nasilno provalila skupina od oko 150 Srba, većinom zaposlenika tih sudova do 1999. godine.

Kako javlja Televizija Kosova, Rexhepi je upozorio kako neće biti dopuštena nikakva anarhija na sjeveru Kosova, kao što se to dogodio jutros upadom skupine Srba na Okružni i Općinski sud te kako će KFOR reagirati ukaže li se potreba za zaštitom teritorijalnog integriteta Kosova.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker zatražio je u petak od srbijanske vlade da "prekine napade" na sjeveru Kosova, poput jutrošnjeg upada u zgradu suda. Prema priopćenju UNMIK-a, Ruecker je u telefonskom razgovoru s predstavnicima srpskih vlasti kazao da međunarodna administracija neće tolerirati "gaženje zakona i reda" te da je naredio policiji UNMIK-a ponovo preuzimanje nadzora nad zgradom suda.

"Oni koji su koristili nasilje na sjeveru Mitrovice prošli su 'crvenu crtu' UNMIK-a. To je apsolutno neprihvatljivo. Naredio sam policiji UNMIK-a da povrati red i zakon na sjeveru i jamčim da će se zgrada suda vratiti pod nadzorom UN", izjavio je Ruecker za medije.

Ruecker je ponovio da se svako neslaganje mora razmotriti na civiliziran način i bez uporabe sile pozvavši sve zajednice da prekinu s napadima i pomognu u uspostavi sigurnog okružja. Dodao je da će UNMIK štititi svoj mandat na cijelom teritoriju Kosova.

Civilni upravitelj UN-a izvijestio je o poduzetim mjerama kosovskog predsjednika i premijera, Fatmira Sejdijua i Hashima Thaqija, koji su ranije od njega zatražili da ovlasti policiju UNMIK-a i KFOR da iz zgrade sudova u Mitrovici otjeraju one koji su neovlašteno upali u nju.

Najnovije vijesti sa sjevera Mitrovice govore da je na zgradi sudova ponovo podignuta zastava UN-a, dok u dvorištu sudova i dalje prosvjeduju Srbi, bivši djelatnici ovih sudova i skupina lokalnih Srba. Situacija je napeta, ali za sada bez novih incidenata.

Srpski djelatnici ovih dvaju sudova, koji su te sudove napustili nakon uspostave civilne uprave UN-a na Kosovu 1999., upali su ujutro u zgradu, skinuli zastavu UNMIK-a i postavili srpsku, tražeći da im se dopusti povratak. Oni sada rade u privatnim zgradama, u sklopu pravosudnog sustava Srbije i žele da i sudovi na sjeveru Mitrovice bude pod srbijanskom juridikcijom.