Regija
0

Kosovo: Thaqi pokrenuo proces proglašenja neovisnosti

FENA
Kosovski premijer Hashim Thaqi objavio je u nedjelju da je sazvao izvanrednu sjednicu kosovske skupštine na kojoj bi se trebala razmatrati i usvojiti deklaracija o neovisnosti Kosova i državni simboli nove države.

"Zatražili smo od skupštine da proglasi neovisnost", rekao je Thaqi nakon sastanka s predsjednikom skupštine Jakupom Krasniqijem.

Na konferenciji za novinstvo u prištinskom "Media centru", premijer Thaqi je rekao: "Nalazimo se na pragu najvažnijeg trenutka u našoj novijoj povijesti. Sada je vrijeme da donesemo odluke koje će pridonijeti našoj zemlji, Kosovu, da se priključi preostalom dijelu slobodnih i neovisnih naroda".

"Počevši od činjenice da su pregovori o statusu Kosova završeni, potvrđujemo naše zauzimanje za svestranu provedbu plana međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija i pozdravljamo međunarodnu civilnu misiju predvođenu EU-om koja će pomoći demokratski razvitak Kosova i nadzirati provedbu plana mirovnog posrednika", rekao je Thaqi obrazlažući pismo koje je poslao kosovskoj skupštini zajedno s predsjednikom Fatmirom Sejdiuom.

Izvanredna sjednica skupštine trebala bi početi u 15 sati, a na njoj bi se osim usvajanja deklaracije o neovisnosti trebali usvojiti i državni simboli.

U kasnim poslijepodnevnim satima, predsjednik Kosova Sejdiu, premijer Thaqi i predsjednik parlamenta Krasniqi potpisat će ustavnu deklaraciju o nezavisnosti, a prije toga će se ispred Doma Mladih u središtu Prištine podići obelisk neovisnosti.

U 19 sati predviđen je koncert kosovske filharmonije posvećen proglašenju neovisnosti, a nakon toga očekuje se i obraćanje predsjednika i premijera Kosova građanima okupljenima u središtu Prištine.

Obilježavanje kosovske nezavisnosti završit će kasno večeras vatrometom o kojemu će brinuti samoborska tvrtka Pirotehnika - Mirnovec.