Dogovor s funkcionerima EK
3

Kosovo sredinom juna dobija "mapu puta" za ukidanje viza

FENA
Hajredin Kuči
Hajredin Kuči
Predstavnici kosovske vlade dogovorili su u srijedu s funkcionerima Evropske komisije da Kosovo sredinom juna dobije "mapu puta" za viznu liberalizaciju sa zemljama EU.

"Ovo je veliki dan Kosovo. Sve je spremno da kasnije u junu predamo „mapu puta“ za Kosovo, izjavio je u Bruxellesu evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle nakon sastanka s delegacijom vlade Kosova koju je predvodio potpredsjednik vlade Hajredin Kuči.

Iako Fuelle nije naveo konkretan datum, izvor iz kosovske delegacije rekao je Tanjugu da će mapa puta biti predata 14. juna.

Prištinska delegacija je doputovala u Bruxelles kako bi s Fuelleom i evropska povjerenica za unutarnje poslove Cecilijom Malstroem otpočela dijalog o uspostavljanju vladavine prava što je, kako je rečeno, “dio rane faze procesa proširenja".

S obzirom da ga ne priznaju sve zemlje EU, Kosovo formalno nije dio procesa proširenja, ali je strukturni dijalog, uz dodjeljivanje "mape puta", dio napora da se pošalje poruka da ono ipak ima evropsku perspektivu.

Delegacija vlade Kosova, koju uz Kučija čine munistar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi i ministrica za evropske integracije Fljora Čitaku, razgovarala je s Fuelleom i Malstroem o načinima da se na Kosovu uspostavi vladavina prava i suzbije korupcija i organizovani kriminal.

"Komisija je naglasila važnost povećanja kapaciteta Kosova da efektivno istraži i procesuira slučajeve prekograničnog organizovanog kriminala, pogotovo u vezi s trgovinom ljudima", navodi se u zaključcima koji su usvojeni tokom dijaloga.

Dodaje se da su dodatni napori potrebni i u drugim oblastima, kao što je reforma pravosuđa i osiguravanje prava manjina.

"Obećavam da će Kosovo biti ozbiljan partner EU", izjavio je Kuči nakon sastanka, i dodao da se vlada Kosova već počela borbu protiv organizovanog kriminala i krenula u reformu pravosuđa.

Planirano je da se sastanci u okviru strukturnog dijaloga održavaju dva puta godišnje.

"Ambasadori zemalja članica EU u srijedu su dali zeleno svjetlo dodjeljivanju vodiča za liberalizaciju viza za Kosovo", izjavila je ranije u srijedu u Bruxellesu ministrica za evropske integracije Vljora Čitaku.

Po njenim riječima, Kosovo će i zvanično dobiti vodič za liberalizaciju viza 14. juna ove godine. Ona je prištinskoj TV Kohavizion (KTV) izjavila da je taj dokument identičan onom koje su dobili i drugi na zapadnom Balkanu. Vodič za liberalizaciju viza je instrument kojim se određuju konkretni zadaci u procesu ukidanja viza.

EU je krajem prošle godine u izvještaju o napretku najavila da će Kosovo na proljeće dobiti vodič za liberalizaciju viza istovremeno kada je najavila i davanje kandidature za članstvo u EU. Kosovo je jedino na zapadnom Balkanu čiji građani i danas u zemalje EU mogu da putuju samo uz prethodno pribavljanje vize, podsjeća Tanjug.