Spriječen nenajavljeni prolazak
0

Kosovo: Srbi vratili kolonu vozila KFOR-a

SRNA
Kolona vozila Kfora u kojoj je bila teška mehanizacija vraćena je jutros oko 5 sati sa mosta na izlazu u Zvečan jer njihov prolazak nije usaglašen sa čelnicima lokalnih samouprava na sjeveru Kosova.

Prolazak teške mehanizacije KFOR-a ranije je najavljen iz ove međunarodne misije kako bi navodno nastavili sa rekonstrukcijom mosta u mjestu Lozište na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić u blizini Banjske, javlja televizija "Most".

Član kriznog štaba Časlav Sofronijević rekao je jutros da KFOR, koji se zalaže za vladavinu prava, mora da ispoštuju proceduru, a to je da od Odjeljenja za urbanizam u Skupštini općini Zvečan dobije dozvolu za izvođenje tih radova. 

"Kako je moguće da bez stručnih ljudi i potrebne dokumentacije počnu da rade tako važan posao", pita Sofronijević i dodaje da je namjera sasvim drugačija, odnosno da KFOR pokušava da izveze teške mašine kako bi mogao da ruši srpske barikade i da nastavi da pomažu Albancima oko instaliranja njihovih institucija.

U konvoju koji je vjerovatno prošao preko Suvog Dola kod Kosovske Mitrovice bila se vozila "Hummer", dizalica, i druga teška mehanizacija. 

Na barikadama gdje Srbi dežuraju više od tri mjeseca noć je protekla mirno, a u blizini mosta na izlazu iz Zvečana od sinoć je okupljen veći broj građana koji prate razvoj situacije na terenu. 

Komanda KFOR-a najavila je da će danas početi sanaciju na mostu u Ložištu, koji se nalazi na putu za administrativni prelaz Jarinje i da će ukloniti sve barikade na koje naiđu njihove jedinice. 
U saopćenju se navodi da je KFOR-u potrebna apsolutna sloboda kretanja kako bi teška mašinerija stigla do mosta i da se sve radi zbog sigurnosti stanovništva.