Noć protekla mirno
0

Kosovo: Srbi postavili barikade i blokirali prelaze

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Protekla noć na sjeveru Kosova, uoči najavljenog Euleksovog preuzimanja prelaza Jaronje i Brnjak Euleksa, bila je mirna, a građani su u velikom broju jutro dočekali na barikadama i svim putnim pravcima koji sa sjevera Kosova vode ka centralnoj Srbiji.

Na prelazu Brnjak Srbi su sinoć blokirali administrativnu liniju sa obje strane, i kosovske i srpske, pa ne dozvoljavju čak ni pješacima da tuda prolaze. Na magistralni put koji vodi ka Ribariću motrili su tokom čitave noći tako da nijedno vozilo međunarodnih snaga nije moglo da se kreće ovim putnim pravcem.

I na prelazi Jarinje u toku je totalna blokada pa se na ovom putnom pravcu ne odvija saobraćaj. U Rudaru, gdje gotovo dva mjeseca Srbi dežuraju pored barikade koju su postavili da bi spriječili instaliranje kosovske carine, i sinoć je bilo više od hiljadu ljudi. Građani sjevernog Kosova motrili su i na mostove na Ibru i sve putne pravce koji sa juga vode ka sjeveru. 

Danas je za sve zaposlene na sjeveru Kosova uobičajan radni dan. istakli su da, "ako to situacija bude zahtijevala izaći će na ulice i mirnim protestom pokazati vlastima u Prištine i predstavnicima međunarodne zajednice da se ne slažu sa njihovom namjerom da ovaj dio Kosova odvoje od Srbije".

U hramu Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici partrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC služiće jutarnju litiriju.