Ocijenili ga kao ultimatum
0

Kosovo: Srbi odbacili zahtjev za raspuštanje institucija

SRNA
Srpski odbornici sa sjevera Kosova odbacili su danas zahtjev njemačke kancelarke Angele Merkel da se u ovom dijelu pokrajine raspuste institucije, ocijenivši ga kao ultimatum.

Odbornici četiri opštine sa sjevera pokrajine zahtijevaju da Srbija na pregovorima sa predstavnicima Prištine u Briselu 2. septembra ne prihvati carinski pečat Kosova, a traži se i povratak "režima administrativnih prelaza" od prije 25. jula.

Odbornici traže i povratak dijela bezbjednosnih snaga na Kosovo, kao i da Srbija "jasno stavi do znanja i domaćoj i svjetskoj javnosti da će koristiti sva sredstva države u odbrani egzistencijalnih interesa Srba u pokrajini".

Sjednica srpskih odbornika iz Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice održali su danas sjednicu o političko-sigurnosnoj situaciji na sjeveru Pokrajine u beogradskoj opštini Stari grad.

Poslije prvog dijela sjednice formirane su četiri delegacije koje su otišle na zakazane sastanke sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, zamjenikom premijera Ivicom Dačićem, partijarhom Irinejem i ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Konuzinom.