Regija
0

Kosovo se priprema za proglašenje neovisnosti

FENA
U kosovskim političkim krugovima drži se već sasvim izvjesnim, iako to još uvijek nije službeno potvrđeno, da će ovoga vikenda kosovska Skupština proglasiti neovisnost Kosova u koordinaciji s Europskom unijom i SAD-om, a pripreme za proglašenje u srijedu su u punom jeku.

Vlada Kosova dodijelila je iz svog proračuna milijun eura za proslave i manifestacije povodom proglašenja neovisnosti, koje će se organizirati u svim kosovskim općinama. U domovima kulture i školama pripremaju se posebni programi.

Na Kosovo pristižu brojni strani novinari, a, kako se navodi, do sada je akreditirano gotovo tisuću novinara koji će pratiti proglašenje neovisnosti, prateće manifestacije i reakcije tim povodom. U hotelu "Grand" u središtu Prištine u srijedu je otvoren i poseban press centar.

Na Kosovo su počeli stizati i brojni kosovski Albanci koji žive i rade u inozemstvu kako bi sudjelovali u očekivanom velikom događaju.

"Ovaj dan smo čekali za proslavu, a ja ne znam da može biti veće radosti od ove", rekao je Idriz Hasani iz područja Drenice, jedan od mnogih Albanaca koji su već stigli na Kosovo. U prištinskoj zračnoj luci navode da je povećan broj izvanrednih letova za one koji dolaze ovog vikenda na Kosovo.

U sklopu priprema za proglašenje neovisnosti Galerija umjetnosti Kosova je pripremila maratonski program u trajanju od 70 sati na središnjem trgu "Majka Tereza" u Prištini.

Najviši kosovski i međunarodni dužnosnici pozivaju građane na dostojanstvenu i mirnu proslavu, bez provokacija.

S druge strane, Srpsko nacionalno vijeće Kosova priopćilo je da najave o proglašenju neovisnosti Kosova izazivaju izuzetnu zabrinutost kod svih Srba i nealbanaca i tim povodom je zatražila hitan sastanak s čelnicima Srbije. Od predsjednika i premijera Srbije Tadića i Koštunice zatraženo je da hitno zakažu sastanak s predstavnicima kosovskih Srba kako bi se dogovorila jedinstvena strategija u cilju opstanka Srba i srpske države na Kosovu.

Situacija na Kosovu trenutno je mirna. KFOR, policija, UNMIK-a i Kosovska policijska služba navode da su dobro pripremljeni za sve moguće izazove.