Sastanak ISG-a
27

Kosovo postaje potpuno nezavisno

Anadolija
Na posljednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo (ISG) danas je u Prištini donesena odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti, čime se ušlo u fazu buduće potpune nezavisnosti te mlade evropske države.

Time su potvrđene ranije najave da će nadgledanje nezavisnosti Republike Kosovo biti okončano 10. septembra ove godine.   Konstatirano je da su kosovske institucije  usvojile paket amandmana na Ustav i primarno zakonodavstvo. Kako je saopćeno nakon sastanka, imajući to u vidu ISG je danas proglasila kraj nadgledane nezavisnosti Kosova i mandata Međunarodnog civilnog predstavnika.

Od danas, potvrđeno je, Ustav Republike Kosovo je jedini osnov za pravni okvir te zemlje.   Nakon okončanja neophodnih internih administrativnih zadataka, Međunarodni civilni ured bit će zatvoren krajem godine.   Sjedinici u Prištini u ime Republike Turske prisustvovao je ministar finansija Turske Mehmet Šimšek, koji je ranije sa kosovskim kolegom Bedrijom Hamzom potpisao Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, te o prevenciji utaje poreza.

Kako prenose svjetske agencije "Kosovo je danas od Zapada dobilo pun suverenitet, posle više od četiri godine od proglašenja nezavisnosti".

Njemačka vlada je danas nezavisnost Kosova okarakterizirala kao pozitivan iskorak te pozdravila ovakvu odluku.   Glasnogovornik Vlade Njemačke Steffen Seibert rekao je da Kosovo u posljednjih nekolliko godina  ispunjava nužne reforme te dodao da je Kosovo spremno djelovati kao politička zemlja.   On je, također, rekao da Kosovo sada može raditi na stvaranju reformi. Seibert koji je izrazio podršku Kosovu, pojasnivši da je ta država "uspostavila sigurnost u zemlji, borbu protiv korupcije i kriminala te je normalizirala odnose sa Srbijom".