Regija
0

Kosovo pooštrilo mjere bezbjednosti: Građani pozvani da izbjegavaju prometna mjesta

Anadolija
Isa Mustafa (Foto: EPA)
Isa Mustafa (Foto: EPA)
Premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je danas na sastanku Savjeta bezbjednosti da se pooštre mjere bezbjednosti svih državnih institucija kako bi Kosovo bilo spremno da se suoči sa eventualnim nasilnim ekstremizmom, terorizmom i organizovanim kriminalom.

Mustafa je taj zahtjev obrazložio time da je terorizam sada realna opasnost za građane Evrope i šire te je podsjetio da je Kosovo aktivan dio globalne alijanse protiv terorizma i nasilnog ekstremizma i da ima svoje odgovornosti u toj zajedničkoj borbi, saopćeno je iz Vlade Kosova.

Premijer Kosova je kazao da će Kosovo nastaviti tijesno sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom, njenim državama članicama, kao i sa drugim partnerima, sve do konačnog sloma terorista i ekstremnih ideologija koje ugrožavaju živote, bezbjednosti i humane vrijednosti čovječanstva.

Predstavnici bezbjedonosnih institucija, prisutni na sastanku, saopćili su da su povećane mjere bezbjednosti i operativna spremnost, patrole na javnim mjestima, u državnim institucijama na centralnom i lokalnom nivou, u misijama i diplomatskim rezidencijama, glavnim putevima, multietničkim sredinama, vjerskim objektima, obrazovnim i kulturnim objektima, te u drugim sredinama u kojima se kreću mladi.

Kosovska policija je pozvala građane da povećaju budnost i kad god mogu izbjegnu jako prometna mjesta, kao što su koncerti, sportski događaji, noćni klubovi, autobuske stanice ili trgovinski centri. Također je apelovano na građane da se ne ustručavaju i da, u slučaju  bilo čega uznemirujućeg pozovu policiju.