Regija
0

Kosovo: Ponovno otvoren granični prijelaz Mutivoda prema Srbiji

FENA
Granica Kosovo-Srbija u mjestu Mutivoda ponovo je u utorak otvorena za promet, dan nakon što je gotovo 150 pripadnika pričuvnog sastava srbijanske vojske pokušalo prijeći iz Medveđe na teritorij Kosova, u čemu ih je spriječio kordon specijalnih postrojbi Kosovske policije i međunarodnih mirovnih snaga-KFOR-a.

Tom su prilikom napadači kamenjem i bocama ozlijedili 19 pripadnika Kosovske policijske službe, od kojih jednoga teže.

Od proglašenja neovisnosti Kosova 17. veljače Srbi su napali granične prijelaze Kosova sa Srbijom, pokušavajući dokazati da su Kosovo i Srbija jedna država. Objekte dvaju graničnih prijelaza, u Jarinju kod Leposavića i Banja kod Zubina potoka potpuno su razorili dan nakon proglašenja neovisnosti. Sličan scenariji Srbi su pokušali primijeniti i na graničnom prijelazu Merdare.

Prosvjedi Srba ne prestaju ni u utorak pa su tako bivši djelatnici u pravosuđu srpske nacionalnosti prosvjedovali ispred Okružnog i Općinskog suda u sjevernom djelu Mitrovice, osmi dan zaredom, a njihov prosvjed završen je mirno i bez izgreda. Stotinjak Srba traži povratak na radna mjesta u tim institucijama te da ova dva suda prijeđu pod nadležnost srpskog Ministarstva pravde i da suci Albanci u njima više ne rade.

Dolazak albanskih sudaca i tužitelja u ova dva suda pod ingerencijom UNMIK-a onemogućen je od početka prošlog tjedna.

Srpski studenti i drugi lokalni Srbi i u utorak su na sjeveru Mitrovice zakazali prosvjed u 12 i 44, što simbolizira Rezoluciju 1244 VS UN-a, protiveći se proglašenju neovisnosti Kosova.