Akcija pretresanja srpskih kuća
0

Kosovo: Policija se sukobila sa mještanima sela Župče

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U selu Župče u opštini Zubin Potok tokom jutrošnje akcije policije došlo je do incidenta i sukoba sa mještanima, a jedno lice je povrijeđeno kada su pripadnici KFOR-a bacili suzavac, javlja dopisnik Srne.

Pripadnici KFOR-a, prema tvrdnji jednog od tamošnjih lidera Marka Jakšića, bacili su suzavac koji je pogodio u glavu jedno lice, koje je prebačeno u bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

Jakšić je Srni rekao da su mještani spriječili pokušaj KFORA da izvrši pretres porodične kuće Stevanović.

"Srbi su postavili 'živi zid' i spriječili KFOR da upadne u domaćinstvo Stevanovića", rekao je Jakšić, navodeći da jutros niko od Srba nije otišao na posao u Kosovsku Mitrovicu, niti u Zubin Potok.  

Prema njegovim riječima, situacija je vrlo zategnuta, jer se pripadnici KFOR-a i dalje nalaze na svega nekoliko stotina metara od mještana, koji su tijelima blokirali put Kosovska Mitrovica - Zubin Potok.  

Jakšić je potvrdio da su američki pripadnici Kfora sinoć na prelazu Jarinje zaustavili autobus sa grupom odbornika sa sjevera Kosova, koji su se vraćali sa sastanka u Beogradu, te pozvao Kfor da ukine odluku o proglašenju vojnih zona, "jer je tom odlukom izašao iz mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova. 

Jake snage KFOR-a, Euleksa i Kosovske policijske službe ušle su jutros oko 5.30 sati u selo Župče u Ibarskom Kolašinu i započele pretres domaćinstava u potrazi za počiniocima ubistva pripadnika kosovske specijalne jedinice Rosu krajem jula.

Jedan mještanin Zubinog Potoka kazao je Srni da su pripadnici specijalne policije Euleksa uhapsili oca jednog od osumnjičenih za ubistvo pripadnika ROSU krajem jula.