Regija
0

Kosovo ne odustaje od nezavisnosti

Sarajevo-x.com
Danas je istekao rok u kojem je trebalo postići suglasno rješenje u pregovorima oko statusa Kosova. S obzirom da do sada nije postignut dogovor, danas je jednostrano trebala biti proglašena nezavisnost. U izvještaju generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona od prošlog petka stoji da "trojka“ nije uspjela postići konsenzus o Kosovu.

Vijeće sigurnosti UN-a podijeljeno je kada je u pitanju rješavanje statusa Kosova, a većinsko albansko stanovništvo ove provincije namjerava u prva dva mjeseca naredne godine, ukoliko se ne postigne dogovor, jednostrano proglasiti nezavisnost, izvještava Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija podržavaju nezavisno Kosovo, ali Srbija tvrdi da nikada neće pristati na takvo što, a podršku joj pruža moćna Rusija koja ima pravo na veto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Danas je zakazan još jedan sastanak na kojem će se odlučivati o daljnjoj sudbini Kosova koja bi mogla imati značajne posljedice u svim ostalim zemljama na Balkanu. Naime, u Briselu će se sastati pregovarački tim, a Wolfgang Ischinger, predstavnik EU-a u "trojci“ obratit će se ministrima vanjskih poslova Evropske unije i obavijestiti ih o stanju na Kosovu i o neuspjelim pregovorima.

Očekuje se da vođe 27 zemalja unije objave saopćenje u petak u kojem će naglasiti da su pregovori završeni te da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropskoj uniji, prenosi Reuters. Jedna od tema razgovora na današnjem sastanku u Briselu bit će i održavanje stabilnosti i mira na Kosovu ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti.