Transport teške mašinerije
0

Kosovo: Kolona KFOR-a krenula ka graničnom prelazu Jarinje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kolona vozila KFOR-a, u kojoj je bio i kamion-dizalica, prošla je danas kroz sjeverni dio Kosovske Mitrovice i preko Zvečana krenula ka graničnom prelazu Jarinje.

U koloni KFOR-ovih vozila, osim kamiona - dizalice, nalaze se dva vozila "Hummer" i jedan pickup u pratnji jednog vozila Kosovske policijske službe sa upaljenim rotacionim svjetlima.

Srbi su jutros u Zvečanu zaustavili kolonu KFOR-ovih vozila, na putu ka graničnom prelazu Jarinje, jer njihov prolazak nije usaglašen sa čelnicima lokalnih samouprava na sjeveru Kosova.

Prolazak teške mehanizacije KFOR-a ranije je najavljen iz ove međunarodne misije kako bi navodno nastavili sa rekonstrukcijom mosta u mjestu Lozište na putu Kosovska Mitrovica - Leposavić u blizini Banjske.

Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas Srni da je jutrošnja akcija prebacivanja teške mehanizacije pokušaj da se unutar srpske teritorije razmjeste inžinjerci KFOR-a kako bi u doglednom vremenu započeli sa uklanjanjem barikada.

"Nećemo dozvoliti da KFOR realizuje planove Prištine", rekao je Pantić, koji je odbacio bilo kakvu mogućnost da kosovski carinici i policajci budu stavljeni u funkciju na prelazima Jarinje i Brnjak.

On je istakao da KFOR bez dozvole nadležnih organa neće moći da vrši opravke bilo kod objakta na sjeveru Kosova.
KFOR ja ranije najavio da će danas nastaviti radove na sanaciji mosta u Ložištu na putu između Zvečana i Leposavića koji vodi ka graničnom prelazu Jarinje i da im je potrebna potpuna sloboda kretanja kako bi njihova teška mehanizacija mogla da prođe do mosta.

"Most u Ložištu, koji se nalazi između Zvečana i Leposavića, neophodno je hitno sanirati zbog teških oštećenja u konstrukciji", saopšteno je ranije iz KFOR-a.

Kosovski Premijer Hašim Tači najavio je sinoć u Vučitrnu da Vlada Kosova planira da ubrzo okonča akciju uspostavljanja vladavine zakona na sjeveru Kosova.

"Sve što radimo, radimo u koordinaciji i u dogovoru sa međunarodnim prijateljima. Carinici i policajci ostaju zauvijek na prelazima Jarinje i Brnjak", rekao je Tači i dodao da nema povratka na stanje prije 25. jula.