Regija
0

Kosovo: KFOR uklonio barikade u Rudaru, bez incidenata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vojnici KFOR-a uklonili su noćas barikade koje su u subotu navečer postavili Srbi u mjestu Rudare u opštini Zvečan na sjeveru Kosova, a tokom akcije nije bilo incidenata.

Drva i betonski blokove s magistralnog puta Priština - Leposavić u Zvečanu uklonjeni su u akciji međunarodnih vojnika koja je završena nešto prije 2.00 sata, javio je izvještač Tanjuga s lica mjesta.

Most preko Ibra u Rudaru je deblokiran, a deblokirano je i područje koje je bilo u totalnoj blokadi za vrijeme operacije koju je provodio KFOR.

Područje je noćas nadlijetao i jedan helikopter KFOR-a, a međunarodni vojnici s teškom mehanizacijom i oklopnim transporterima, nešto prije 2.00 sata vratili su se u pravcu Leposavića.

Poslije uklanjanja barikada situacija u Rudaru je mirna, a može se vidjeti nekoliko desetina Srba koji se tu nalaze i tokom večeri su bili u blizini barikada. Pošto je završena akcija KFOR je deblokirao sve putne pravce koji vode ka Zvečanu.

Vojnici KFOR-a stigli su u Rudare sinoć oko 23.30 i blokirali područje, pošto su Srbi prethodno postavili barikade.

U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici u subotu navečer se nisu čule sirene za uzbunu, zbog čega je i izostalo masovno okupljanje građana.

Vojnici KFOR-a najprije su razvukli bodljikavu žicu na raskrsnici puteva Zvečan - Leposavić - Kosovska Mitrovica u Rudaru koja se nalazila na dvadesetak metara od postavljenih barikada.

Srbi sa sjevera Kosova postavili su barikade u subotu navečer u znak protesta zbog zatvaranja alternativnih putnih pravaca na sjeveru Kosova od strane KFOR-a.

Nove barikade bile su postavljene na istoj lokaciji na kojoj su se nalazile i one stare koje je Kfor uklonio prije 15 dana.

Tada je zbog uklanjanja barikada došlo do sukoba između građana i međunarodnih vojnika u kojima je troje Srba povrijeđeno i oko dvadesetak vojnika KFOR-a od kojih dvojica ozbiljnije.