Povrijeđeno 20 demonstranata
0

FOTO / Kosovo: Kamenovana kolona vozila s Borisom Tadićem

FENA
Albanski demonstranti u petak su kod Dečana na jugozapadu Kosova kamenovali kolonu vozila u kojoj je bio srbijanski predsjednik Boris Tadić i članovi državne delegacije.
Boris Tadić na Kosovu (Foto: AFP)
Boris Tadić na Kosovu (Foto: AFP)
Grupa od oko 200 kosovskih Albanaca, aktivista pokreta Samoopredjeljenje, bacala je kamenje na Tadićevu kolonu, koju su pratili pripadnici policijske i pravosudne misije EU-a na Kosovu - Eulex. Kosovska policija, koja je osiguravala saobraćajnicu, sukobila se s demonstrantima nastojeći ih udaljiti od ceste i spriječiti ih da je blokiraju.

Pokret Samopredjelenje je saopćio da 20 njegovih aktivista povrijeđeno u sukobu s policijom, te da su zatražili liječničku pomoć u Domu zdravlja u Dečanima. Prištinski mediji su javili da je kolona ipak uspjela stići do manastira Visoki Dečani, gdje predsjednik Tadić sudjeluje na liturgiji povodom pravoslavnog Božića.

Pripadnici Eulexa u Dečanima (Foto: AFP)
Pripadnici Eulexa u Dečanima (Foto: AFP)
"Bačeno je nešto kamenja i određeni broj automobila je lakše oštećen. Automobil predsjednika Tadića nije pogođen", izjavio je glasnogovornik Eulexa, Nicholas Hawton. Tadić tradicionalno posjećuje manastir iz 14. stoljeća u Dečanima kako bi obilježio pravoslavni Božić 7. januara. Njegove ranije posjete u pravilu su prolazile bez izgreda.