Kriza se nastavlja
0

Kosovo: Jarinje otvoreno, stigli i srpski predstavnici

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Administrativni prelaz Jarinje na sjeveru Kosova otvoren je za putnički saobraćaj, a stigli su i predstavnici Vlade Srbije.

Ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću i šefu pregovaračkog tima Beograda Borislavu Stefanoviću u nedjelju navečer nije dozvoljeno da uđu na Kosovu na oba prelaza - Jarinje i Brnjak, ali su oni prošle noći uspjeli da dođu na sjever pokrajine alternativnim putem.

Stefanović je rekao da je pripadnicima KFOR-a naređeno da ih ne puste, ali nisu precizirali po čijem naređenju, te dodao da mu je nejasno zašto im je onemogućen ulazak na Kosovo, ako se svi zalažu za dijalog.

Srpske predstavnike je u Leposaviću dočekalo oko 300 građana, javili su beogradski mediji.

Predstavnike Vlade Srbije tokom dana očekuje nastavak razgovora sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom.

Ministar policije u kosovskoj Vladi Bajram Redžepi izjavio je da su predstavnici Vlade Srbije ilegalno na sjeveru Kosova i da je moguće njihovo hapšenje i kako kaže "protjerivanje u Srbiju".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nije dalo dozvolu zvaničnicima Vlade Srbije da borave na Kosovu. Ako državnici Srbije hoće da posjete Kosovo oni zahtjev za to upućuju međunarodnoj civilnoj kancelariji koji nama proslijeđuju zahtjev i mi odlučujemo o tome", rekao je Redžepi. 
Adminsitrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka u nedjelju je otvoren za prolaz, nakon što je taj punkt na putu Kosovska Mitrovica - Ribariće posjetio Biler.