Regija
0

Kosovo i dalje najsiromašnije u regiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Devet godina nakon rata Kosovo se i dalje suočava s teškim socijalnim stanjem, o kojemu govore i najnovije statistike kosovskih i međunarodnih institucija objavljene ovih dana, a po kojima to područje ima najviši stupanj siromaštva u regiji.

Prema podacima Svjetske banke, gotovo je 45 posto kosovskog stanovništva siromašno, a domaćinstva raspolažu s manje od 43 eura na mjesec.

Prema istom izvoru, gotovo 15 posto stanovništva živi u krajnjem siromaštvu i ima poteškoće ispuniti osnovne potrebe za hranom. Istodobno, najmanje je 45 posto radno sposobnog stanovništva bez posla. Ovi podaci svrstavaju Kosovo u najsiromašnija područja u regiji.

U Albaniji, prema najnovijim podacima, 18 posto stanovništva živi u siromaštvu, u BiH 16 posto, Makedoniji 22 posto, Crnoj Gori 12 posto i u Srbiji 10 posto. Visok stupanj siromaštva ocjenjuje se kao rezultat brojnih čimbenika, počevši od toga da je Kosovo bilo najnerazvijenije područje i u bivšoj Jugoslaviji, potom velikih šteta tijekom rata 1999. godine, nedovoljnog angažiranja vlasti na ostvarivanju bržeg razvitka, do nedostatka infrastrukturnih kapaciteta, odgovarajuće socijalne politike itd.

Prema Svjetskoj banci i predstavnicima kosovskih institucija, u proteklih devet godina od završetka rata na Kosovu nije bilo dovoljno pravih pokušaja usmjerenih na smanjivanje siromaštva.

Kosovska je vlada najavila kako će sve poduzeti za ublažavanje socijalne krize i za razvoj gospodarstva.