Okružni sud u Prištini
0

Kosovo: Eulex odredio pritvor za dvoje privedenih zbog korupcije

FENA
Priština
Priština
Pretpretresni sudija EULEX-a u Okružnom sudu u Prištini u četvrtak je za dvoje od šest osoba privedenih pod sumnjom za korupciju odredio jednomjesečni sudski pritvor.

Nakon jučerašnje policijske operacije koju je provela EULEX-ova Istražna jedinica za organizovani kriminal, sudija je, pored toga, odredio jednoj osobi oderdio jednomjesečni kućni pritvor.

Poslije ispitivanja od EULEX-ove policije i policijskog zadržavanja, na slobodu su puštene dvije osobe, a protiv jedne osobe i dalje je na snazi mjera policijskog zadržavanja, ističe se u saopćenju EULEX-a, prenosi Tanjug.

Jučerašnje hapšenje šest osoba i pretres 14 lokacija dio su obimne istrage o navodnoj korupciji i prevari u šta su umiješani kosovska policija i preduzeća za snabdijevanje policijskim oružjem i municijom.

Navodi se da je od 2008. godine budžet kosovske policije pretrpio gubitke izražene u milionima eura zbog aktivnosti uhapšenih osoba.

Ova istraga, kojom rukovodi tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova (STK), bila je usmjerena na aktivnosti ključnih pojedinaca prije nego na institucije, i dio je šire serije istraga o korupciji i organizovanom kriminalu, koje zajednički provode STK i EULEX-ova policija.

Istraga će biti nastavljena kako bi se pronašla i krivično gonila one osobe koje zloupotrebljavaju povjerene im položaje.

Operaciju u srijedu u potpunosti je podržao ministar unutrašnjih poslova i kosovske policije, čija je bliska saradnja od neprocjenjive vrijednosti i koja je presudna u borbi protiv ovakvih krivičnih djela, saopćio je EULEX.